Kiinteistöt sijoituskohteina

Kiinteistösijoittaminen pähkinänkuoressa


Kiinteistösijoittamisen perimmäinen idea on melko monelle tuttu. Yksi yleisimmistä tavoista ryhtyä kiinteistösijoittajaksi on ostaa asunto ja vuokrata sitä edelleen. Tällöin kyseessä on niin sanottu kassavirtakohde, joka tuottaa omistajalleen kuukausittain rahaa vuokratulojen muodossa. Yhtälailla yleistä on ostaa remonttikohde, mitä uusimalla ja kunnostamalla omistaja luo lisäarvoa sijoitukselleen. Vastaavasti on mahdollista ostaa tyhjä tontti, rakentaa sille kiinteistö ja myydä rakennettu uudiskohde sijoitusta suuremmalla summalla eteenpäin. Tämä on kiinteistösijoittamisen idea pähkinänkuoressa.

Kiinteistösijoittaminen on suosittu sijoittamismuoto, koska siinä yhdistyy sekä kuukausittainen kassavirta että mahdollinen arvonnousu. Tämä turvaa sekä hyvän että varman tuoton. Ei siis ihme, että niin monet yksityishenkilöt, säätiöt ja yritykset ovat päättäneet ryhtyä kiinteistösijoittajaksi.

Miksi kiinteistösijoitus-rahastot?


Jos päätät sijoittaa yksittäiseen kiinteistöön, sijoitusprosessi lähtee aina liikkeelle kiinteistön ostamisesta. Jos vuokraat asunnon, saadaan aikaiseksi vuokratuloa. Omistajalle jäävän tuoton määrän vaikuttavat kiinteistön hankintahinta, mahdolliset rahoituskulut, kiinteistön hinnanmuutos, vuokran suuruus, yhtiövastikkeet ja mahdolliset kunnostus- ja ylläpitokulut. Kiinteistösijoitusta on valvottava ja ylläpidettävä säännöllisesti. Muun muassa vuokravalvonta, vastikereskontra, tulevat remontit ja taloyhtiön hallituksen valvonta kuuluvat kiinteistön omistajan tehtäviin. Kaikkien osa-alueiden hallitseminen vaatii omistajalta kokemusta ja aikaa.

Monia houkuttaa kiinteistösijoittamisen hyvät tuotot, mutta usein lista sijoittajan velvollisuuksista saa kiinnostuksen lopahtamaan. Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, kiinteistösijoitusrahastot voivat olla sinun juttusi. Siinä missä yksittäisen kiinteistön omistajana huolehdit kaikesta itse, kiinteistösijoitusrahastoissa asiat hoidetaan puolestasi. Ei siis taloyhtiön kokouksia tai vuokralaisten etsintää!

Yksittäisiin kiinteistöihin sijoittaminen eroaa rahastoihin sijoittamisesta lisäksi siinä, että yksittäisen kiinteistön kohdalla rahasi ovat yhden kiinteistön varassa, kun taas rahastossa sijoituksesi hajautuu usean kiinteistön välille. Tällöin riskit pysyvät maltillisina ja aisoissa.

Rahastot sopivat myös yksityishenkilöille


Kiinteistösijoittaminen on aikaisemmin ollut mahdollista vain instituutioille ja muille isoille toimijoille. ICON on kuitenkin tehnyt kiinteistösijoittamisen mahdolliseksi myös pienille sijoittajille. Esimerkiksi vielä kehitteillä olevan ICON Kiinteistökehitys Erikoissijoitusrahaston minimisijoitus tulee olemaan 20 000 euroa. Rahastojen avulla pääset mukaan kiinteistösijoittamisen tuottoisimpaan sijoitusstrategiaan eli kiinteistöjen kehittämiseen ja sen tuntuviin etuihin pienellä pääomalla.