Trilogian toinen blogi / Digitaalisuus

BLOGI – DIGITAALISUUS

Digitaaliset ratkaisut on luotu  tuomaan asumiseen mukavuutta, helppoutta ja konkreettisia säästöjä

 

AAEAAQAAAAAAAAXPAAAAJDQyNTY5YTcwLTM2YmQtNGQwZi05ZTg3LWUzNWM3ZjEyOGMwNA

Rakennusteollisuudessa nähdyt muutokset viime vuosikymmeninä liittyvät varsin pitkälle mekaanisiin ja rakenteellisiin ratkaisuihin. Digitaalisuus on ohessa kehittynyt hurjaa vauhtia, mutta sen suomia ratkaisuja on tuotu kiinteistöihin varsin niukasti. Tällä osa-alueella tulemme näkemään suuria muutoksia seuraavien vuosikymmenten aikana – parhaimmillaan digitaalisuuden hyödyntäminen rakennusalalla aikaansaa loppukäyttäjälleen kaksi merkittävää asiaa: säästöt asumiskuluihin ja huomattavasti miellyttävämmän arjen.

Näemme tulevaisuuden asunnon palvelu-alustana. Asunto on palvelua, joka pystyy ennakoimaan asukkaan tarpeita, toiveita ja mielentiloja  sekä reagoimaan eri vuodenaikoihin säätämällä lämpötilan halutuksi. Myös äänimaailma ja valaistus asunnon sisällä voidaan optimoida asukkaan omien mieltymysten mukaiseksi. Vahvan digitalisoitumisen edessä on enää monilta osin tuotannon kustannukset ja ns ”jämähtänyt” toimiala. Kuitenkin suurin osa digitaalisista ratkaisuista voidaan toimittaa jo nyt kustannustehokkaasti kiinteistöihin. Lisäksi, ihmisten kulutushalut elämänlaadun parantamiseen ovat kasvaneet viime vuosina merkittävästi – asumisella halutaan myös luoda omaa identiteettiä ja viihtyä juuri omanlaisessa asunnossa.

ICON Suurpelto Plaza tulee tarjoamaaan 2030 luvun asumista myös digitalisaation osalta

Asujaa/omistajaa kiinnostaa luonnollisesti aina asumisen kustannukset. Vastikkeet ovat nousseet  2000- luvulla vuosittain, mutta hyödykkeiden käyttö kiinteistöissä on  asukkaasta riippuen varsin  erillaista.  Kun yksi läträä vedellä jatkuvasti,  niin voi toinen olla pitkiä aikoja pois, näin käyttäen suihkua vain muutaman kerran kuukaudessa. Silti monessa yhtiössä laskutetaan veden käytöstä vieläkin pääluvun mukaan, joka ei kannusta säästämään ja tarkkailemaan omaa vedenkulutusta. ICON Plazassa voidaan mitata kaikki hyödykkeet asunnoittain – eli vesi  kaukolämpö, ja sähkö. Jokainen maksaa ainoastaan oman kulutuksensa mukaan, ei naapurin.  Olemme jo huomanneet että tämä laskee kaikkien hyödykkeiden kulutusta kohteissa, jossa hyödykkeitä mitataan. Lisäksi, ilmanvaihto varustetaan sensoreilla, jotka tuovat ”älyä” ilmanvaihtoon.
Mittarit mittaavat tarkasti käyttöä ja jos esim. vedenkulutuksessa havaitaan poikkeamia, ilmoittaa järjestelmä automaattisesti tästä isännöitsijälle, ja jos vuoto on iso sulkee se hanan automaattisesti. Näin vältytään ylimääräiseltä vedenkulutukselta vesikalusteiden vuotaessa tai jopa vesivahingolta. Sama koskee myös sisäilmaa. Mikäli järjestelmä huomaa että hiilidioksidi arvot kohoavat, olettaa se että asunnossa on enemmän ihmisiä ja ilmastointi tehostuu automaattisesti. Uskomme vahvasti, että ihmiset oppivat ja haluavat säästää energiaa ja hyödykkeitä – digitalisaation kautta voimme tehdä siitä kannustavaa ja palkkiot ovat konkreettisia euroja. Näitä ratkaisuja hyödyttäen voi ICON Plazan hoitovastike olla alle 2€/m2 + hyödykekulutus, joka laskutetaan kuukausittain, tällöin kokonaisvastike voi olla normaalikulutuksella jopa alle 3€/m2.

Digitaalisuus lukituksissa ja kulunvalvonnassa.  ICON Plazassa ei käytetä perinteisiä avaimia eikä huoltomiehen tarvitse käydä aika-ajoin availemassa ovia asukkaille.  iLOQ on maailman ensimmäinen elektroninen lukitusjärjestelmä, joka kehittää tarvitsemansa sähköenergian avaimen työntöliikkeestä. Avaimet ja lukot toimivat siksi ilman paristoja ja lukkosylinterien asennus voidaan tehdä ilman kaapelointia. Lisäksi iLOQ:ia voidaan hallinnoida etänä ja avainten päivitys tapahtuu internetin kautta. Näin ollen taloyhtiön säästöt ovat suuret kun hävitettyjen avainten takia huoltomiehen kalliit käynnit poistuvat ja lisäksi hävitettyjen avainten takia ei tarvitse enää sarjoittaa koko talon lukkoja. ICON Plazassa oma avaimesi toimii saunan lukkoon ja muihin yhtiön virkistystiloihin ainoastaan kun oma vuoro on varattuna ja käyttö laskutetaan kuukausittain käyntien mukaan hoitovastikkeiden yhteydessä. Avain voidaan antaa myös vuokralaiselle, mutta avain toimii vasta sen jälkeen kun vakuus on maksettu.
Avaimeen voidaan asentaa lähiviestinnän eli NFC-tekniikan (Near Field Communication), jonka avulla voidaan yhdistää NFC-laitteita toisiinsa langattomasti.  Monissa nykyaikaisissa älypuhelimissa on NFC-toiminto ja niissä NFC-toiminto on yleensä aina päällä. NFC-lähilukutekniikan avulla voidaan kommunikoida viemällä NFC-toiminnolla varustettu matkapuhelimen tai iLOQ avaimen kohteen lähelle tai koskettamalla sitä. NFC-tekniikassa fyysinen lukuetäisyys rajoitettu noin 2 – 4 cm:n etäisyydelle, joten sitä ei voida lukea salaa etäältä, mutta silti fyysistä kosketusta ei välttämättä tarvita. Näin myös kulunvalvontaan jää jäljet turvallisuusaspekti huomioiden. Myös mahdolliset asukasviestintä voidaan hoitaa NFC tekniikalla esim. porrashuoneen valotaulu muistuttaa seuraavasta yhtiökokouksesta tai hissi toivottaa asukkaalle nimeltään hyvää huomenta kun astuu hissiin aamulla.

Blogitrilogian kolmannessa ja viimeisessä osiossa tulemme käsittelemään Rakentamista. Miksi Suomen rakennuskustannukset ovat maailman kalliimpia ja miten ICON tulee halpuuttamaan niitä!  

Tässä vaiheessa toivotamme kaikille erinomaista ja aurinkoista kesää.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™