ICON – MIPIM 2018, Mitä maailmalla tapahtuu?

ICONin edustus osallistui tänäkin vuonna vuoden 2018 MIPIM (ranska: Le marché international des professionnels de l’immobilier) messuille Ranskan Cannesissa 13-15.3.  Tämä kansainvälinen alan ammattilaiset keräävä tapahtuma kokoaa 27 000 ihmistä eri puolilta maailmaa kokoamaan yhteen paikkaan alan megatrendit, uudet innovaatiot ja kaupunkien kehityssuunnat. 

Ranskan Cannes paikkana ja MIPIM tapahtumana kokoaa kiinteistöalan suurimmat pelurit samaan paikkaan vajaaksi viikoksi maaliskuun puolivälissä. Yhteensä tapahtuman osallistujat edustavat vajaan 600 miljardin euron pääomaa sijoittuen maantieteellisesti ympäri maailmaa.

Paikalla on edustettuna ympäri maailmaa kaupunkeja isoilla delegaatioilla ja päämiehillä varustettuna. Täällä avataan keskusteluja kaupunkien tulevista suunnista, niiden toiveista ja mahdollisuuksista, sekä benchmarkataan mitä muissa kaupungeissa tapahtuu ja kuinka mm kaupungistumisen haasteita ratkaistaan. Tapahtuman positiivinen pöhinä kokoaa yhteen virkamiehet, rahoittajat, rakentajat ja muut alan ammattilaiset, kaikkia kiistatta yhdistävä tekijä on rakkaus lajiin.

Yksi huomion herättävistä osa-alueista oli kehitys digitaalisten ratkaisujen osastoilla. Kasvava trendi on visualisoida ja rakentaa virtuaalisesti ostajille/rakentajille mahdollisen aito kokemus liikkua rakennettavan asunnon sisällä jo suunnitteluvaiheessa ja optimoida kokemus millaiseksi rakentuva huoneisto halutaan. On oletettavaa, että lähivuosina asuntojen ostaminen muuttuu varsin erilaiseksi eikä normaaleilta arkkitehdin huoneistokuvapiirrustuksista enää ostetaa yhtäkään huoneistoa. Ihmisten vaatimukset personoitavuuden osalta kasvavasti, joka aiheuttaa haasteita myös projektien tehokkaalle läpiviennille. Rakennuttajien onkin kyettävä tarjoamaan aidon kokemuksen lisäksi mahdollisuus optimoida rakentuvaa tilaa mahdollisimman persoonalliseksi loppukäyttäjälle.

Toinen huomionarvoinen yleistys suurkaupunkien osalta voitiin tehdä liikkumisen osalta. Ympäri maailmaa kaupungistuminen on ollut viime aikoina poikkeuksellisen nopeaa. Tämä ja pidentyvät välimatkat suurkaupungeissa on pakottanut kaupungit miettimään ihmisten liikkumista jotta kaupungit pysyvät elävinä eivätkä kerää “pikkukaupunkeja” ympäri suurkaupunkeja. Mm Moskovan virtuaalinen studio pyrki vakuuttamaan visuaalisesti kuinka nopeasti ihmiset kykenevät julkisen liikenteen avulla liikkumaan suurkaupungin eri alueiden välillä.

Suurissa maissa suurkaupungit pyrkivät erottumaan logistiikalla  potentiaalisten muuttajien suuntaan. Lontoon, Pariisin , Moskovan ja muiden kaupungien esitysten jälkeen jäi pohdituttamaan kuinka Helsinki ja Espoo metrohankkeineen mahtaa näyttäytyä maailmalla. Suomenkin olisi syytä aidosti miettiä miten kilpailemme ulkomaisten silmissä aitona ja houkuttelevana metropolina.

Jan Vapaavuori piti Helsingin osastolla avauspuheen kertoen Helsingin kilpailukyvystä ja tulevaisuuden visioista. On upeaa havaita, että kaupunki on saanut viime vuosina elämää moneen alueeseen vahvan uudisrakentamisen johdosta ja kehitys tuntuu jatkuvan positiiviseen suuntaan. Muuttovoitto jatkuu vahvana ja asuntojen tarve on kiistaton 2000 – luvun ajan jatkuneen vajerakentamisen johdosta.

Silmiinpistävä muutos on tapahtunut ja tulee jatkumaan työskentelyssä ja sen vaatimissa tiloissa. Kaupunkien ydinkeskustoissa toimistotalot pitävät pintansa, mutta toimistokeskittymät ja muunneltavat tilat valtaavat kaupunkien sivualueita kasvavasti. Ydinkeskustojen ja näiden businessparkkien välisiä alueita muunnetaan paremmin sopivaan asuinkäyttöön kasvavasti. Tätä mm ICON hyödyntää Helsingin ja Tallinnan alueilla, sillä tyhjää toimistotilaa tarvitaan kipeästi asunnoiksi ja hotelleiksi.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™