“Isännöinti jumittunut faksien aikakaudelle”

Isännöintiala on isojen muutosten alla, ja kaipaa toimintatapojen uudistamista, sanoo Aari Isännöinnin uusi toimitusjohtaja, Suomen Asuntomessujen pitkäaikainen vetomies Pasi Heiskanen.
Heiskanen kaipaa alalle tietoteknistä vallankumousta ja toimintamallien muutosta. Mallia voisi hänen mukaansa ottaa vaikka matkailusta.

”Kun turisti tilaa Thaimaan-reissun, hän voi varata ja maksaa samalla kännykkäsovelluksella paitsi matkan myös lentokenttäkuljetukset ja parkkimaksut ja esimerkiksi sukellussafarin. Miksi kerrostaloasukas ei voisi saada saman tyyppisen sovelluksen avulla päiväkohtaista tietoa taloyhtiönsä asioista? Miksi hän ei voisi yhden appsin kautta katsoa, miten budjetti on pitänyt tai energiankulutus kehittynyt?”

Heiskanen moittii, että isännöintiala on juuttunut ”faksien aikakaudelle”, vaikka toimintakulttuuri vaatisi päivittämistä ja siirtymistä moderniin asiakaskeskeiseen palveluun.

”Vaikka digitaalisen tiedon määrä kasvaa koko ajan, isännöinnissä sitä ei ole osattu jalostaa. Tietoa ei ole kyetty muotoilemaan niin, että se olisi asukkaiden kannalta relevanttia”, Heiskanen sanoo.

Muutospaineilla Heiskanen viittaa alalla orastavaan sukupolvenvaihdokseen: isännöitsijäkatras ukkoutuu, ja toimistoihin kaivataan uutta henkilökuntaa.

Painetta tulee myös asuntorakentamisen polarisoitumisesta. Samaan aikaan, kun uudisrakentaminen painottuu kasvukeskuksiin, yhä isompi osa isännöitävästä asuntokannasta ikääntyy ja on siksi joutumassa peruskorjattavaksi.

”Isännöinnin on mentävä uudisrakentamisen perässä kasvukeskuksiin. Siellä tarvitaan toimijoita, jotka pystyvät seuraamaan aikaansa ja palvelemaan entistä suurempaa asiakasjoukkoa.”

Heiskanen on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja arkkitehti. Hän ehti tehdä 13 vuoden uran Asuntomessujen toimitusjohtajana ennen uutta tehtäväänsä.

Lue tästä uutinen Kauppalehden sivuilta.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™