Kiinteistömaailma samoilla linjoilla ICONin kanssa: Asuntomarkkinoilla ei ole hiipumisen merkkejä – “Kaupungistuminen tulee kiihtymään edelleen”

Muuttoliike keskittyy kasvukeskuksiin, mutta maaseutu tuskin autioituu kokonaan, uskoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen

 

Asuntomarkkinat elävät tällä hetkellä vilkkaasti, sanoo Kiinteistömaailmantoimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

“Markkinoiden kasvu on tapahtunut uudiskohteiden varassa. Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, ettei se ole hiipumassakaan”, Heikkinen sanoo infotilaisuudessa.

Hänen mukaansa asuntokaupan kasvu vanhojen asuntojen puolella on ollut maltillista. Useimpien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan asuntonsa arvon heikkenemisestä. Kiinteistömaailman, Etuovi.comin ja eCraftin selvityksen mukaan melkein 90 prosenttia suomalaisista asuu sellaisella alueella, jolla asuntojen arvo on tasainen tai kasvussa.

Selvityksestä käy ilmi, että asuntojen arvo nousee lähinnä kasvukeskuksissa, joihin uudisrakentaminenkin keskittyy.

Arvo on nousussa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Heikkisen mukaan Helsingin kehyskunnaksi voisi lukea Lahdenkin, joka sekin on nousijoiden joukossa. Myös Tampereelle on kehittynyt selkeitä kehyskuntia.

Työtilanteen lisäksi asuntojen hintoihin vaikuttaa kunnan taloudellinen tilanne, millaisia kohteita markkinoilla on ja millaiset myyntiajat ovat. Myyntiaikojen hidastuminen laskee hintoja ja päinvastoin.

Asuntojen arvo on selvityksen mukaan voimakkaimmin laskussa Pieksämäellä, Salossa, Mänttä-Vilppulassa, Paraisilla ja Heinolassa. Itse asiassa hinnat ovat nousussa vain 32 kunnassa ja laskussa 70 kunnassa, mutta suurin osa laskijakunnista on varsin pieniä. Työikäisen väestön muuttoliike on keskittynyt hyvin pienelle alueelle.

“Kaupungistuminen tulee kiihtymään edelleen”, Heikkinen sanoo.

Hän huomauttaa, ettei maaseutu kuitenkaan välttämättä tyhjene. Esimerkiksi maalle suuntautuva matkailu on voimakkaassa kasvussa.

“Haaste on siinä, miten palvelut voidaan tuottaa edes jotenkin järkevästi, kun maaseudun väestö ikääntyy”, Heikkinen sanoo.

“Veropohja rapautuu aika rajusti niissä kunnissa, joista muutetaan pois.”

 

Lue artikkeli alkuperäisenä kauppalehden sivuilta.

Lue myös artikkeli: Asuntojen hinnat laskevat jo 70 kunnassa – “Näissä kunnissa on tehtävä tosissaan työtä houkuttelevuuden säilyttämiseksi”

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™