KL: Asuntoluototus elpyy – isotkin asunnot käyvät kaupaksi

2016064675521

Asunto- ja asuntoluottokauppa kävi pohjilla vuosina 2013-14. Sen jälkeinen elpyminen on keskittynyt kaupunkialueille.

Uusia asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin tilastojen mukaan huhtikuussa 1,6 miljardia euroa, mikä on suurin kuukausittainen määrä yli kolmeen vuoteen.

Asuntolainojen nosto on yksi talouden kuumemittareista. Se kertoo siitä, miten paljon riskiä sekä kotitaloudet että pankit haluavat ja pystyvät ottamaan asumistasonsa parantamiseksi. Nostettujen luottojen määrä korreloi voimakkaasti taloustilanteen ja kotitalouksien luottamuksen kanssa.

Suurimpien asuntorahoittajien OP:n ja Nordean johtajien mukaan asuntolainamarkkinoiden hyvä veto on jatkunut myös toukokuussa. Nordean liiketoimintajohtaja Jussi Mekkosen mukaan toukokuu on ollut jopa huhtikuuta parempi.

”Asunnonvaihtotarpeita syntyy kaikkina aikoina. Jossain vaiheessa osa näistä tarpeista jäi täyttämättä. Nyt mielestäni puramme patoutunutta kysyntää. Positiivista on, että kauppaa käydään nyt kaikentyyppisistä asunnoista – myös isoista perheasunnoista. Jumissa olevia asunnonvaihtoketjuja on varmasti vieläkin, mutta ne eivät enää nouse keskusteluun”, Mekkonen huomauttaa. … jatka lukemista  sivuilta.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™