KL: Ensin menivät pörssiyhtiöt, nyt ovat vuorossa asunnot: Tutut tekijät lietsovat sijoittajien kiimaa

Ulkomaiset sijoittajat ostavat tuhatmäärin asuntoja. Miljardien eurojen kauppoja voi vielä olla putkessa.

Suomalaisia pörssiyhtiöitä on maailman sivu myyty ulkomaille. Nyt ovat vuorossa vuokra-asunnot.

Ulkomaiset sijoittajat ovat vuoden 2016 jälkeen sijoittaneet Suomen asuntomarkkinoille yhteensä yli 1,7 miljardia euroa. Tänä vuonna kansainväliset toimijat ovat ostaneet asuntosalkkuja jo puolen miljardin euron arvosta.

Tilastot keränneen Newsecin tutkimusjohtaja Olli-Pekka Mustonen uskoo, että ulkomaisten sijoittajien into ostaa asuntosalkkuja vain vahvistuu. Ne tuovat jo noin puolet alan kauppavolyymista.

Kansainväliset sijoittajat uivat asuntomarkkinoille tosissaan vasta vuonna 2017. Kilpailukykyiset tuottovaatimukset vetävät sijoittajia, ja sijoituskysyntä on vilkkaasta rakentamisesta huolimatta vahvaa.

Tutut tekijät lietsovat asuntokiimaa: alhaiset korot ja korkotuotot sekä pörssin kasvava epävarmuus pitävät yllä kiinteistösijoitusten kuumaa kysyntää. Sijoittajat hyötyvät muuttoliikkeestä erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Asuntojen vuokralaiskysyntä on hyvää pääkaupunkiseudulla, joten ulkomaisten sijoittajien paino vuokra-asuntomarkkinoilla kasvaa juuri Helsingin alueella.

”Tutut tekijät lietsovat asuntokiimaa: alhaiset korot ja korkotuotot sekä pörssin kasvava epävarmuus.”

Newsecin Mustonen keräsi pitkän listan ulkomaisten sijoittajien tekemistä kaupoista. Vuoden 2016 jälkeen kansainväliset sijoittajat ovat ostaneet Suomesta lähes 15 000 asuntoa.

Suuria salkkuja ovat ostaneet esimerkiksi brittiläinen Round Hill Capital (3 263 asuntoa), saksalainen BVK (1 740), amerikkalainen Morgan Stanley (1 594), ranskalainen AXA (1 143) ja skotlantilainen Aberdeen Standard (824).

Syyskuun alussa asuntosijoittaja Avara kertoi, että se toi Suomeen amerikkalaisen Starwood Capitalin. Kauppa oli asuntomäärältään suurin Suomessa tänä vuonna: sijoitussalkku sisältää lähes 2 200 kasvukeskusten asuntoa.

Yli 30:een maahan sijoittanut Starwood on isohko peluri, sillä sen salkussa on noin 74 000 asuntoa.

Johtopäätös on se, että ulkomaiset sijoittajat pitävät Suomen asuntomarkkinoita toimivina. Suomen etuna on muuta Eurooppaa vapaampi vuokrasuhteiden sääntely, vaikka esimerkiksi vuonna 2016 Kelan silloinen pääjohtaja Liisa Hyssälä (kesk) väläytti paluuta markkinat tuhoavaan vuokrasääntelyyn.

Muitakin mielipiteitä esiintyy, mutta ulkomaiset sijoittajat pitävät Suomea vakaana taloutena. Koska kansainväliset jätit ostavat asuntosalkkuja Suomesta, ne selvästikin uskovat talouden ja työllisyyden kasvuun.

Parhaiden asuntokohteiden tuottovaatimukset ovat 3,3 prosenttia. Se vaikuttaa matalalta, mutta on Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan verrattuna houkutteleva taso.

Newsec Advisory Finland Oy:n toimitusjohtaja Mikko Tenhola uskoo, että tuottovaatimukset laskevat jatkossa. Ulkomainen sijoittajakysyntä vauhdittaa kehitystä, joten vuokra-asuntojen hinnat arvatenkin nousevat.

Vuokraodotukset ovat kuitenkin kirjavia, koska paikoin massiiviseksi paisunut rakentaminen on hidastanut vuokrien nousua. Ulkomainen sijoittajakysyntä tarkoittaa sitäkin, että kotimaiset sijoittajat myyvät lisää vuokra-asuntoja ulkomaille.

Kauppauutisia virtaa siis lisää.

Lue uutinen alkuperäisenä Kauppalehden sivuilta

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™