KL: Helsingin seudulla aloitettiin uusia asuntoja enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla– Uustuotanto ei näytä laskevan asuntojen hintoja

Helsingin seudulla rakennetaan edelleen hurjasti, mutta pääkaupunkiseudun asuntojen hintoihin ei lisärakentamisella näytä olevan vaikutusta.

Helsingin seudulla aloitettiin lähes 22 000 uuden asunnon rakentaminen tänä vuonna. Määrä on suurempi kuin kertaakaan 2000-luvulla. Määrän lisäys pohjautuu etenkin Helsingin ja Vantaan kasvuun, selviää Helsingin seudun kauppakamarin Toimialakatsauksesta.

“Asuntotuotannon lisäys on erittäin hyvä uutinen Helsingin seudulle, jossa on kasvava tarve uusille kohtuuhintaisille asunnoille. Asuntorakentamisen täytyisikin pysyä korkealla tasolla vuosia eteenpäin, sillä yritykset tarvitsevat yhä enemmän seudun ulkopuolelta muuttavaa työvoimaa”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen.

Lahtinen on asiassa täysin oikeassa. Helsingin seutu tarvitsisi nimenomaan kohtuuhintaisia asuntoja, jotta alueen vetovoima säilyisi. Kohtuuhintainen on kuitenkin vaikea käsite, josta kertoo hyvin Tilastokeskuksen tämän päivän asuntohintajulkaisu.

Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousivat suurista kaupungeista eniten Espoossa, 5 prosenttia. Helsingissä hinnat ovat pysyneet toki samalla tasolla jo useamman kuukauden, mutta vuoden takaiseen verrattuna hinnat nousivat yli kolme prosenttia.

Vuoden 2018 marraskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla 3 752 euroa ja muualla Suomessa 1 610 euroa. Helsingissä keskimääräinen neliöhinta oli 4 298 euroa.

Luvut kertovat oleellisen asuntomarkkinoiden todellisuudesta.

Hienoa toki on kauppakamarin esiintuoma asia, että kaiken kaikkiaan Helsingin seudulla valmistui keskimäärin 10 asuntoa 1 000 asukasta kohden kuluneen vuoden aikana.

Suhteellisesti vilkkainta asuntotuotanto oli Sipoossa, Keravalla, Vantaalla ja Nurmijärvellä, jossa valmistui 16–18 asuntoa 1 000 asukasta kohden. Espoossa määrä oli 11, mutta Helsingissä kuitenkin vain 8,5 asuntoa 1 000 asukasta kohden.

Asia on ongelmallinen siksi, että pääkaupunkiseudun kasvu keskittyy niin vahvasti Helsinkiin. Tämän vuoden tammi–syyskuussa pääkaupunkiseudulle tuli lisää lähes 13 000 ihmistä ja yksistään Helsinkiin lähes 6 000 henkeä.

Samaan aikaan asuntotuotanto on Helsingissä noussut ennätysvilkkaaseen noin 5 000 asuntoon vuodessa, mutta Helsingin tavoitteena on kuitenkin ollut 6 000 asunnon valmistuminen vuosittain.

Kun entistä suurempi osa talouksista on yhden ihmisen talouksia, ei ole ihme, että Helsingissä asuntojen hinnat ja vuokrataso ovat ydinkeskustassa jo karanneet tavallisen palkansaajan ulottumattomiin. Siksi nykyisen asuntotuotannon tason tai tavoitteen hiipuminen on Helsingin kasvulle vain ongelma.

Lahtinen perääkin järkeä pääkaupunkiseudun ja Helsingin ongelmien hoitamiseksi.

“Hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta huolestuvaa on, että osaavan työvoiman saatavuus rajoittaa avoinna olevien työpaikkojen täyttämistä yhä useammassa yrityksessä. Kasvun jatkamiseksi tulevan hallituksen täytyy mahdollistaa Helsingin seudun kasvua järkevällä asuntopolitiikalla, sujuvilla joukkoliikenneyhteyksillä ja työperäisen maahanmuuton esteitä purkamalla”, Lahtinen toteaa tiedotteessa.

Lue alkuperäinen artikkeli kauppalehden sivuilta tästä.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™