Rakentaja Lehto: Asuntojen kalleus SAFA-mafian syytä – ”Sadan tonnin kaksiot mahdollisia”

Hannu Lehdon mukaan Suomen Arkkitehtiliitto rajoittaa tervettä kilpailua. Pohjoisestä etelään tuleva arkkitehtitoimisto on heikoilla.

Huippukannattavan Lehto Groupin toimitusjohtaja Hannu Lehto sanoo, että edullisia ja jopa halpoja asuntoja on mahdollista valmistaa.

“Jos meille vain annettaisiin siihen mahdollisuus, niin pystyisimme rakentamaan Etelä-Suomessa 100 000 euroa maksavia kaksioita. Näin tapahtuu, jos saamme tehdä kaavan omalla kynällä ilman kaavoittajien, lautakuntien ja rakennusvalvonnan usein perusteettomia rajoituksia.”

”Pudottaisimme valtavasti asumisen kustannuksia, mutta noudattaisimme silti kaikkia normeja. Tämä ei tarkoita DDR-tason jälkeä, vaan arkkitehdin ammattitaitoahan on suunnitella edullisesti”, Lehto korostaa.

Lehto puhuu SAFA-mafiasta, joka nostaa kustannuksia ja asumisen hintaa varsinkin Etelä-Suomessa. Hänen mukaansa ”tietty klikki” nostaa esille ennakkoon valittuja arkkitehtitoimistoja.

”Eräälle rakentajalle Helsingissä kerrottiin, että viranomainen toivoo hankkeen suunnittelijaksi jonkun viiden valitun toimiston joukosta. Se siis suosittelee vahvasti ja toivoo hartaasti kaavan tekijäksi jotain arvostamaansa toimistoa”, Lehto kertoo.

Näin on päässyt syntymään ammatillinen sisäpiiri: pohjoisesta etelään tuleva arkkitehtitoimisto lentää ulos viranomaisten luota. Lehdon mukaan ilmiö on tuttu etelän suurissa kaupungeissa.

Lehto ei nimiä kerro, mutta hänen mukaansa viranomaisilla on valmiit listat sopivista arkkitehtitoimistoista.

”SAFA-mafia estää kilpailua”

Lue koko juttu tästä.

 

 

SAFA torjuu mafia-syytökset: Lehdon kaavamalli ”Trumpilta”

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA vastaa kipakasti Lehto Groupin toimitusjohtajan Hannu Lehdon ankaraan kaavakritiikkiin.

Toimitusjohtaja Lehto puhui Kauppalehdessä (19.2.) SAFA-mafiasta, joka nostaa kustannuksia ja asumisen hintaa varsinkin Etelä-Suomessa. Lehdon mukaan ”tietty klikki” nostaa esille ennakkoon valittuja arkkitehtitoimistoja.

Lehto arvioi, että näin on päässyt syntymään ammatillinen sisäpiiri: hänen mukaansa eteläisen Suomen viranomaisilla on valmiit listat sopivista arkkitehtitoimistoista. Toimitusjohtaja Lehdon sanoin ”SAFA-mafia” rajoittaa toimillaan tervettä kilpailua.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn puheenjohtaja Leena Rossi viittaa vastauksessaan toimitusjohtaja Lehdon mielikuviin, joiden mukaan SAFA ja arkkitehdit ovat syyllisiä asumisen korkeaan hintatasoon Etelä-Suomessa.

”Lehto myös hyökkää perusteettomasti Arkkitehtiliiton kimppuun kilpailunvääristämissyyttein”, Rossi vastaa.

Lue koko juttu tästä.

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™