ICON: Miten Ruotisin asuntomarkkinoiden käy?

On pitkään spekuloitu onko Ruotsissa asuntokuplaa? Ruotsin asuntohinnat ovat katkeamattomasti nousseet toista vuosikymmentä, eikä loppua näy.

Huolestuttava piirre on se että ruotsalaiset eivät juurikaan lyhennä asuntolainojaan, vaikkakin finanssivalvonta (finansinspektionen)  kiristi lainanlyhennys määräyksiään viime kesänä. Ruotsalaiset käyttävät mieluummin rahansa kulutukseen kuin asuntolainojen lyhentämiseen, tämä taas ruokkii kansantaloutta joka vastaavasti tukee työllisyyttä ja näin asuntohintojen nousua. Toinen asia joka tukee asunto hintoja  ja niiden nousua on nopea kaupungistuminen ja tästä johtuva asuntopula.

Isoin riski asuntokuplan  puhkeamiselle on korkojen nousu muualla maailmassa, tähän Riksbanken (Ruotsin pankki) on jossain vaiheessa vastattava ja tämä voikin johtaa nopeisiin korjaus liikkeisiin asuntomarkkinoilla. Länsi naapurimme pitäisi nopeasti keksiä reseptin siihen miten voivat entisestään vauhdittaa asuntorakentamista isoissa kaupungeissa sekä miten saavat ihmiset totuteltua lyhentämään asuntolainojaan nopeammassa aikataulussa.

Lue lisää aiheesta kauppalehden sivuilta: “Ruotsissa maailman korkein riski asuntokuplan puhkeamiselle” ja “Ruotsi tarvitsee kuuluisaa tuuriaan – uusi finanssikriisi häämöttää jo”

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™