Vierailijablogi Varapuu, Mikko Sjögren: Sijoittaminen asuntoon vaatii sijoittajalta viisautta ja markkinatuntemusta

Kaikki asunnot ovat keskenään erilaisia, yksilöitä. Välttyäkseen huonoilta sijoituksilta, tulee kotiläksyt tehdä kunnolla.

Asuntosijoittamisen tarjoaman hyvän tuoton vastapainona siihen liittyy riskejä, joista yleisimmät ovat rakennus- tai rahoitusteknisiä. Riskien välttämiseksi löytyy erilaisia hajautusmahdollisuuksia, mutta sijoittajalla on aina oltava myös ajatus siitä, minkä takia ostaa ja minkä takia arvo nousisi.

Hyvän asuntosijoittamisen ja siihen liittyvien riskien välttämiseksi on suositeltavaa huomioida nämä neljä ensiarvoisen tärkeää asiaa:

1. Sijainti on ehdottoman tärkeä

Hyvä sijainti ei välttämättä vaadi kaupungin tai asuinalueen parasta lokaatiota, mutta kysynnän varmistamiseksi on kiinteistön sijaittava alueella tai kaupungissa, joka houkuttelee asunnon ostajia tai vuokralaisia. Huono sijainti laskee luonnollisesti koko asunnon arvoa ja sijoituksen kannattavuutta. Suosittelen etsimään mieluummin hyvän alueen huonoimman asunnon ja sen remontoimista, kuin toisin päin. Heikommalla alueella sijaitsevan kiinteistön kysynnän kasvu vaatisi koko asuinalueen imagon parantumista.

2. Asunnon on vastattava asiakastarpeita

Sijoituksia tulee harkita markkinan kautta ja sijoittajan tulee olla tietoinen, minkälaisia asuntoja ihmiset etsivät. Sijoittajan omat tarpeet ja mieltymykset eivät välttämättä vastaa vuokralaisen tarpeita esimerkiksi asunnon koon, sijainnin tai rakennusteknisten ratkaisujen osalta. Markkinoiden tunteminen on ehdottoman tärkeää.

3. Asuntosijoitus tulee tehdä riskit huomioiden

Kiinteistösijoittaminen vaatii siihen liittyvien riskien tuntemista ja huomioimista. Rakennustekniset riskit liittyvät tavallisimmin taloyhtiöön ja yleisesti asunnon kuntoon eli siihen miten taloyhtiö on esimerkiksi remontoitu ja minkälainen vastikeriski kiinteistössä on. Rahoitustekniset riskit puolestaan liittyvät lainanhoitoon ja asuntomarkkinoihin, kuten korkojen tai asuntomarkkinoiden muutoksiin.

Näiden lisäksi sijoittajan ei myöskään tule asettaa omaa talouttaan liian kireälle, jotta pystyy pitämään taloutensa kunnossa.

4. Hajautettu sijoitus pienentää riskiä

Jokaista sijoituspäätöstä tehdessä on riskeihin otettava kantaa. Hyvin hajautettuna sijoittaja pääsee nauttimaan matalammasta sijoitusriskistä eikä tuottotavoitetta tarvitse välttämättä kasvattaa vipujen voimin. Hajauttamiseen kiinteistösijoitusrahastot tarjoavat hyvän vaihtoehdon ja ne sopivat erinomaisesti myös hieman varttuneimmillekin sijoittajille, jotka haluavat vaivattoman sijoituskohteen. Kiinteistösijoitusrahastojen kautta voi kerryttää varallisuutta rauhallisesti ja helppohoitoisesti, kun mahdolliset kiinteistöhankkeet sekä kiinteistön myynti ja hallinta on ulkoistettu.

Taitava, markkinat tunteva asuntosijoittaja, pystyy kuitenkin poimimaan asuntojen joukosta hyviä kohteita ja esimerkiksi remontoimalla muuttamaan kohtalaisen kohteen erinomaiseksi kohteeksi, joka tarjoaa sekä arvonnousua että kassavirtaa.

Mikko Sjögren

Toimitusjohtaja

Varapuu

KÄSINKOSKETELTAVAA TUOTTOA™